Cancer

Tack vare förbättrade behandlingsmetoder överlever fler och fler kvinnor cancer. Sjukdomen och livet som överlevande är dock svår och du ska därför inte behöva bekymra dig om vaginal torrhet.

Behandling av bröstcancer innebär ofta ett kirurgiskt ingrepp där delar av eller hela bröstet avlägsnas. Därtill kommer strålbehandling, kemoterapi och antihormonbehandling.

Kemoterapi verkar genom att döda cancercellerna eller förhindra deras tillväxt. Kemoterapi kan också verka genom att hämma bildandet av det kvinnliga könshormonet i äggstockarna. Många kvinnor upplever som oregelbundna blödningar, svallningar, humörsvängningar och torrhet i slidan. Vissa typer av kemoterapi kan även orsaka irritation i slidan. Strålbehandling verkar också genom att döda cancerceller. För vissa kvinnor kan strålbehandlingen leda till minskad produktion av hormoner med torrhet i slidan som följd. Kvinnor med hormonkänslig bröstcancer behandlas med antihormoner, även kända som aromatashämmare eller tamoxifen. I dessa fall rekommenderas det oftast att man undviker hormontillskott, då dessa kan öka risken för återfall. Eftersom östrogennivån i dessa fall är mycket låg, kommer kvinnor i denna situation att vara speciellt utsatta för torrhet i slidan.

Behandling av cancer i underlivet kan innefatta kirurgiska ingrepp, kemoterapi och strålbehandling. Kirurgiska ingrepp i underlivet kan göra slemhinnan i slidan öm och torr. Om äggstockarna avlägsnas, försvinner också kvinnans egen förmåga att producera östrogen. Både kemoterapi och strålbehandling av underlivet kan hämma bildningen av kvinnliga könshormoner.

Vid behandling av cancer rekommenderas oftast att man inte använder medicin som innehåller hormoner eller ämnen som påverkar hormonerna. Eftersom REPADINA® plus är en hormon- och parabenfri produkt, är den rekommenderad som alternativ till hormoner, vid behandling av torrhet i slidan.

Kort sagt:
  • Det finns åtskilliga orsaker till att kvinnor med cancer i bröst och underliv ofta undviker hormonbehandling mot torrhet i slidan.
  • REPADINA® plus är en hormon- och parabenfri produkt.
  • REPADINA® plus rekommenderas som alternativ till hormoner, vid behandling av torrhet i slidan.
REPADINA® plus är för dig, som på ett sätt vill påverka ditt välmående och samliv i en positiv riktning